Address
304 North Cardinal
St. Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

5 bewezen tips voor het ontkalken van je keukenkraan

Hoe ontkalk je nu je keukenkraan op een goede manier? Een veelvoorkomende ergernis bij het schoonmaken van de keuken zijn hardnekkige kalkvlekken op of rondom je keukenkraan. Ook binnenin de keukenkraan kan zich kalk ophopen. Om deze kalkafzetting weg te krijgen is nét wat meer nodig dan de normale schoonmaak. Hier geven we je vijf tips voor het onderhoud en ontkalken van je keukenkraan.

1. Aandacht voor de keuze van reinigingsmiddelen

Er zijn veel specifieke producten op de markt om kalkvlekken in de keuken of op sanitair te verwijderen. Deze middelen zijn zo samengesteld dat ze erg effectief zijn en geen beschadiging veroorzaken op metaal of keramiek. Wel kunnen deze producten relatief prijzig zijn en werken goedkopere huismiddeltjes ook goed. Voorbeelden van huismiddeltjes om keukenkranen te ontkalken zijn schoonmaakazijn, zuiveringszout (ook wel verkrijgbaar onder de naam baking soda), citroensap, karnemelk en cola.

Pas op met het gebruik van schurende middelen, deze kunnen lelijke krassen op de kraan geven. Bovendien zal nieuwe kalkaanslag zich daarna sneller hechten aan de kraan, omdat het oppervlak niet meer mooi glad is. Gebruik dus, naast de juiste middelen, zeker geen harde schuurspons. Kies eerder voor een zachte doek om de keukenkraan bij de reiniging goed schoon te wrijven.

2. Het binnenwerk van de kraan ontkalken

In het binnenwerk van de keukenkraan kan zich kalkaanslag bevinden op de perlator. Dit is een zeefje dat zich binnenin het uiteinde van de keukenkraan bevindt. Om dit goed te kunnen ontkalken, zal je dit gedeelte van de kraan eerst met een tang moeten losdraaien en dit zeefje verwijderen. Meestal is het voldoende om de perlator en het onderste deel van de kraan één nacht in een kommetje schoonmaakazijn (of ander ontkalkingsmiddel) te leggen. Hierna wrijf je de resten kalk er vaak makkelijk af. Wanneer je alles goed hebt afgespoeld met kraanwater, kun je dit gedeelte aan de kraan weer monteren.

3. Hardnekkige kalkaanslag aan de onderzijde van de kraan verwijderen

Op plekken waar regelmatig waterdruppels zijn opgedroogd, bijvoorbeeld aan de onderzijde van de kraan, kan zich een hardnekkige aanslag vormen. Het helpt om langere tijd een middel te laten inwerken op de aanslag. Om deze gebieden rondom of op je keukenkraan te ontkalken, is het handig om een (stevig) stuk keukenrol in schoonmaakazijn of ander ontkalkingsmiddel te drenken. Je wikkelt dan het stuk keukenrol om de plek waar de kalkaanslag zit en laat dit een nachtje zo rusten. In de ochtend is vaak de meeste kalkaanslag verdwenen.

4. Voorkomen is beter dan genezen

Kalkaanslag bouwt zich steeds verder op in de loop van de tijd. De plek waar al wat aanslag zit, is een beetje ruw geworden. Als deze plek nat wordt, zal juist daar de kalkaanslag makkelijk verder kunnen “aangroeien”. Regelmatig ontkalken van je keukenkraan helpt dus enorm. Dit hoeft niet eens tijdrovend te zijn. Je kunt bijvoorbeeld de avond voordat je gaat schoonmaken al een stuk keukenrol dat in schoonmaakazijn geweekt is neerleggen op plekken met een beetje aanslag. Dan maak je de volgende dag makkelijker alles in één keer schoon met een zachte doek en je normale schoonmaakmiddel.

5. Overweeg een waterontharder aan te schaffen

Woon je in een regio met hard water, dan betekent dit dat het kraanwater relatief meer calcium en magnesium bevat. Waterontharders zijn apparaten die het gehalte aan calcium terugbrengen. Bijkomende voordelen zijn dat het scheelt in de slijtage van waterverbruikende apparaten, bijvoorbeeld de wasmachine. Er zit wel een prijskaartje aan. Niet alleen de aanschaf van de waterontharder is misschien even slikken, maar denk ook aan terugkerende kosten zoals het stroomverbruik en de filters die nodig zijn om het apparaat te laten functioneren. Een ander nadeel is dat ook de waterontharder weer onderhouden en schoongemaakt moet worden, onder andere vanwege bacteriegroei op de filters. Of deze nadelen voor jou opwegen tegen het schoonmaakgemak, is natuurlijk een persoonlijke afweging.