Address
304 North Cardinal
St. Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

De 10 beste keukenkranen in 2024

Hoe kies je de beste keukenkraan? Als het gaat om het inrichten of renoveren van je keuken, neemt de aankoop van keukenkasten of toestellen het grootste deel van het budget in. Toch zijn het net de kleinere stijlkeuzes, zoals het kiezen van keukenkranen, die een grote invloed hebben op de esthetische uitstraling van je kookruimte.

De keukenkraan is het werkpaard van de ruimte en is een belangrijk hulpstuk dat je helpt bij het wassen van je handen, het afspoelen van groenten en fruit en om je keuken en de rest van je huis schoon te houden. Wie op zoek is naar een nieuwe keukenkraan denkt beter twee keer na voor hij kiest, want er is tegenwoordig meer dan enkel maar het merk en de prijs die het verschil maakt. Met honderden verschillende stijlen om uit te kiezen en minstens evenveel afwerkingen, kan het kiezen van een passende keukenkraan voor je keuken een uitdagende taak lijken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de ultieme keukenkraan?

Bij de aankoop van een keukenkraan zijn er verschillende eigenschappen en factoren waar je rekening moet mee houden.

Keukenkranen voor dubbele spoelbak

Wanneer je een keukenkraan zoekt voor een dubbele spoelbak is het aan te raden om eerst na te gaan over hoeveel gaten deze spoelbak beschikt. Dergelijke spoelbakken hebben namelijk vaak drie gaten: één voor de kraan, één voor warm water en één voor koud water. Wanneer dat het geval is zal je een passende kraan moeten vinden die de bestaande gaten ofwel bedekt, ofwel een keukenkraan zoeken met twee hendels.

Het hebben van twee verschillende hendels bij je kraan kan voordelen bieden. Zo kun je de temperatuur van het water immers beter reguleren en is de kans veel kleiner dat het water plots warm of koud wordt omdat je per ongeluk hebt gestoten tegen de hendel. Iets wat regelmatig gebeurt bij een kraan met enkelvoudige hendel. De Gourmetier Heritage keukenkraan van het merk Kingston Brass is een voorbeeld van hoe je stijl combineert met een praktische werking.

De hoogte van de keukenkraan

Wie is het al niet eens tegengekomen? Je wil een drinkfles vullen maar de fles past net niet onder de kraan waardoor je deze maar halfweg kunt vullen. Of je wil een snijplank of grote pan afwassen die niet onder de kraan kan waardoor het stromend water er amper bij kan. Erg onhandig, want veel keukenartikelen zijn groot. De hoogte van het uiteinde van de kraan boven de spoelbak is dus iets waar je rekening moet mee houden.

Ook waar jouw keukenkraan wordt geplaatst, is een factor. De meeste keukenkranen komen op een plaats in de buurt van een raam of waar er wel wat plaats is. Hangt er toch een kast boven je spoelbak? Dan kijk je best even op voorhand na of de kraan niet te hoog is om te passen. Als plaats geen probleem is, dan raden we aan om een keukenkraan met hoge uitloop te kiezen. Veel ruimte onder het mondstuk is niet alleen stijlvol, maar het is ook praktischer als je groenten en fruit wil wassen of een kom met water vullen.

Kraan met uittrekbare sproeikop

De traditionele keukenkraan is er eentje waarbij het mondstuk vast hangt aan de uitloop. In sommige gevallen hebben deze een extra sproeikop langs de kant, maar dat oogt vaak niet erg mooi. Daarnaast vereisen ze ook weer een extra gat in de spoelbak en moeten er meer leidingen worden gelegd. Een beter alternatief is de kraan met uittrekbare sproeikop.

Deze hebben een ingebouwde sproeikop in het mondstuk dat dus ook als een gewone kraan kan worden gebruikt. Het verschil is dat als je het water ergens wil kunnen op laten stromen, je dit makkelijk kan door het mondstuk/ de sproeikop uit te trekken. Dit is zeker handig bij het afspoelen van borden, het wassen van groenten en fruit of wanneer je de gootsteen zelf moet reinigen.

Montage: wand of spoelbak

De meeste spoelbakken hebben vooraf gemaakte gaten voor de keukenkraan. Dat is omdat het maken van gaten in je spoelbak geen makkelijke klus is. Heeft je spoelbak nog geen gaten, of koop je eerst een kraan en daarna pas de spoelbak? Dan is het een optie om te kiezen voor een kraan die gemonteerd wordt op de wand van je keuken. Dat is vooral een keuzen van persoonlijke smaak.

Koppeling met tuinslang

Iets waar veel mensen niet altijd aan denken is waarvoor de kraan allemaal gebruikt zal worden. Zeker, de afwas, het wassen van eten en reinigen zijn allemaal zaken waar we aan denken bij een keukenkraan. Maar misschien wil je ook het gazon sproeien of de planten kunnen water geven met de tuinslang. In dat geval is het wellicht handig dat de tuinslang gekoppeld kan worden aan de keukenkraan.

Kleur en afwerking van je kraan

Keukenkranen komen in verschillende afwerkingen. Niet alleen kan je de kleur kiezen, mat of glanzend, maar ook het materiaal waaruit het vervaardigd is, is een keuze die je moet maken. Standaardopties zijn vaak chroom, roestvrij staal, nikkel, platinum, tin of mat zwart. De stijl van afwerking heeft ook een invloed op de uitstraling van je keuken, het gemak in onderhoud en de bescherming tegen vlekken en roest. Hoe glanzender de afwerking, hoe meer vingerafdrukken en watervlekken je zal zien. Mat daarentegen heeft dan weer als voordeel dat je deze veel minder zal opmerken. Maar uiteindelijk komt het allemaal neer op je persoonlijke voorkeur en hoe de kraan matcht met de stijl van de rest van je keuken.

Prijs

Keukenkranen komen in een grote variatie aan prijzen. Toch hoef je niet meteen te vrezen. Hoewel een zekere kwaliteit vaak ook gepaard gaat met een hoger prijskaartje, is dat niet de enige factor. De prijs hangt af van de type keukenkraan, de afwerking, enz… Een groot deel van de keuzes die je zal moeten maken hangt af van de vereisten die je keuken oplegt en een persoonlijke smaak. De smaak van de ene persoon is dan weer goedkoper of duurder dan die van een ander. Zo kun je al een degelijke kraan kopen voor onder de 100 euro, maar vind je evengoed modellen die enkele honderden euro´s kosten.

Merk van de keukenkraan

Omdat het verrassend genoeg een onderwerp is waar toch vrij veel over te zeggen valt, hebben we een aparte post waarin we dieper ingaan op de beste merken onder de keukenkranen. Neem het gerust eens door!

De beste keukenkranen overall

Welke zijn nu de allerbeste keukenkranen? We lijsten ze hieronder per categorie op.

De beste keukenkranen met uittrekbare sproeikop / handdouche

1. Nevana keukenkraan met uittrekbare uitloop

De Nevana keukenkraan met uittrekbare uitloop is het perfect voorbeeld van een tijdloos design. Met de matzwarte afwerking past het in vrijwel ieder stijl van keukeninterieur, terwijl het eveneens makkelijk in onderhoud is. En zo hoog dat deze keukenkraan scoort op vlak van luxueus en modern design, zo hoog scoort hij ook in functionaliteit. Door de twee standen en de uittrekbare uitloop zal je nooit problemen hebben met het wassen van potten en pannen of het afspoelen van groenten en fruit. Door de mogelijkheid om te kiezen voor een normale straal of een fijne spray straal zal je waterverbruik een pak minderen.

2. Noswo keukenkraan met uittrekbare uitloop

Een keukenkraan is de blikvanger in iedere keuken. Je wil dus een keukenkraan kiezen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Deze zwarte Noswo keukenkraan met uittrekbare uitloop valt meteen op in iedere keuken door zijn luxueuze uitstraling en grote uitloop. Omdat deze kraan komt met een perlator die ervoor zorgt dat er lucht komt in de waterstroom zal je nooit meer te maken krijgen met hard water. Daarnaast is de kraan voorzien van een uittrekbare uitloop die het makkelijker maakt om de afwas te doen in de spoelbak.

3. Mizzo Tolleno

Deze kraan met douchefunctie van het Italiaanse merk Mizzo Design is kiezen voor kwaliteit. De kraan is vervaardigd uit geborsteld roestvrij staal en beschikt over een uittrekbare douchefunctie waardoor het afspoelen van potten en pannen veel vlotter gaat. Wanneer het afspoelen is afgelopen wordt de douchefunctie terug in de magnetische houder getrokken door middel van een veer. De Mizzo Tolleno keukenkraan is tevens een milieuvriendelijke optie, want de waterbesparende perlator zorgt ervoor dat je nooit nog teveel water verspilt.

De beste kraan met kokend water

1. Quooker Flex met PRO3 boiler 3-in-1-kraan Zwart

Deze keukenkraan van het merk Quooker maakt je leven zoveel makkelijker. Waarom nog wachten tot de waterkoker zijn taak heeft voltooid en je kokend water geeft voor je thee of het koken van pasta. Deze Quooker Flex met PRO3 boiler 3-in-1-kraan Zwart geven je in geen tijd koud, warm en kokend water waardoor je heel wat tijd en energie uitspaart in je keuken. Niet alleen handig, maar ook nog eens modern ook. Door zijn zwarte afwerking oogt de kraan elegant en chic waardoor het past in ieder modern of industrieel interieur.

2. GROHE Red 3IN1 kokendwaterkraan

Geen gedoe meer met waterkokers wanneer je een thee wil drinken of pasta of groenten wil koken. Met deze GROHE Red 3IN1 kokendwaterkraan verkrijg je met één druk op de knop kokend water. Daarnaast zorgt het moderne ontwerp van een hoge C-vormige uitloop ervoor dat je het water makkelijk rechtstreeks in de kom kan doen. Verder wordt ook rekening gehouden met veiligheid, want zo is de kokend waterfunctie beveiligd met kinderbeveiliging.

De beste keukenkranen met bruisend water

1. Quooker Fusion Square Chroom 5 in 1

Als je een multifunctionele keukenkraan kopen, dan zit je met de Quooker Fusion Square Chroom 5 in 1 helemaal goed. Deze mengkraan biedt niet minder dan 5 verschillende functies. Zo heb je in een mum van tijd kokend, warm, koud, bruisend en gefilterd water. Daarnaast is de kraan nog eens in hoogte verstelbaar waardoor het voor verschillende toepassingen in de keuken handig is. Dankzij de verschillende functies bespaar je heel wat geld. Gedaan met het kopen van drinkwaterflessen. Voortaan kan alles via de kraan want het water is gefilterd en helemaal op smaak van je voorkeur.

2. GROHE Blue Home mono keukenkraan

Wil je een keukenkraan die niet alleen multifunctioneel, maar ook revolutionair is? De GROHE Blue Home Mono Keukenkraan biedt niet alleen warm en koud water aan, maar eveneens gefilterd, plat of bruisend water. Hiermee voldoet de kraan aan alle eisen die je maar kunt hebben. Of je nu kokend water wil voor het koken van groenten of bruisend om een cocktail te maken. Het indrukwekkende van deze kraan is dat deze ook vanop afstand bediend kan worden. Met behulp van draadloze communicatie zoals wifi en Bluetooth kun je je kraan via je smartphone beheren. Verder is de hoge en uittrekbare uitloop ideaal om zelfs de meest onhandige klussen uit te voeren.

De beste keukenkraan met touchbediening

1. GROHE Red 3IN1 kokendwaterkraan

Keukenkranen met touchbediening zijn nog een relatief nieuwe technologie voor thuisgebruik. Het grote voordeel dat de GROHE Red 3IN1 kokendwaterkraan biedt is het gemak in gebruik en onderhoud. Door middel van een bewegingssensor wordt de kraan geactiveerd en krijg je stromend water. Erg makkelijk wanneer je handen vuil zijn en je de hendel niet wil vies maken. Daarnaast komt deze kraan met drie functies: koud, warm en kokend.

2. Mawialux keukenkraan met touch control

Deze moderne kraan heeft het allemaal. Van een uittrekbare uitloop tot een touch control functie. De kraan wordt makkelijk geactiveerd door kort op de uitloop te tikken. Daarnaast is de Mawialux keukenkraan met touch control duurzaam op vlak van waterverspilling. De kraan schakelt zichzelf immers uit na drie minuten. Verder heeft de kraan twee verschillende sproeistanden en is het door zijn indrukwekkende design een echte eyecatcher in je keuken.

3. Quali Tap® | 4 in 1 | Kokendwaterkraan

Deze multifunctionele met touchbediening voorziene keukenkraan is een betaalbare optie voor iedereen. Dankzij zijn 4-in-1 functie verkrijg je met de Quali Tap koud, warm, kokend en gefilterd water met dezelfde kraan. Verder kun je de kraan activeren door de innovatieve touchbediening. Niet alleen blinkt de kraan uit door zijn mat zwarte afwerking, maar ook op vlak van veiligheid is het een baanbreker. Zo is de uitloop isolerend waardoor je nooit meer problemen hebt met een te hete kraan.